Strörre nandu
Rhea americana
Större nandu är den tredje största av världens nuvarande fågelarter efter den afrikanska strutsen och den australiensiska emun. Precis som andra stora fåglar som saknar flygförmåga är den större nandun en snabb löpare: dess löphastighet kan vara till och med 60 km/h. Namnet på arten kommer från dess spelläte, nan-du.
Större nandu-hanen är polygam. Den gör ett bo i en jordgrop där flera honor lägger ägg. Efter äggläggningen går honorna sina egna vägar och hanen stannar kvar för att ruva och ta hand om ungarna tills de är självständiga vid ungefär sex månader. Hanen försvarar ilsket sitt revir, sitt bo och sina ungar under häckningstiden. Utanför häckningstiden trivs större nanduerna i flockar.
Bevarande
Antalet nanduer i naturen har minskat, eftersom jordbruket påverkar dem negativt.
Utrotningshot
Utbredning
Livsmiljö
Föda
Storlek
Livslängd
Upp till 10-20 år
Systematik
Ordning: Rheiformes
Familj: Rheidae