Mustavaris istuu oksalla

Råka

Corvus frugilegus

Råkan är besläktad med den vanliga gråkråkan, och arten förekommer fåtaligt även i Finland. Den är något mindre än kråkan, fjädertäcket är metallglänsande svart när den är vuxen och vid näbbens bas finns ett ljust område. Råkan trivs och häckar i högljudda samhällen. Liksom andra kråkfåglar är råkan en intelligent och läraktig art.

Bevarande

Råkan har anpassat sig till att leva nära människan på odlingsmarker samt i stadsparker och trädgårdar. På grund av förändrade jordbruksmetoder och skador den orsakat på odlingarna har arten förföljts och dess bestånd i Europa har minskat. Å andra sidan jagar råkan effektivt skadeinsekter och smågnagare, så den är också till nytta för odlingarna.

Arten är fridlyst i Finland.

Högholmens djurpark

Råkan som bor på Högholmens djurpark är en tidigare patient på Vilt­sjukhuset.

Utrotningshot

Utrotningshot i Finland

Utbredning

Livsmiljö

pelto lehtimetsä kaupunki

Föda

siemenet hedelmät torakat toukat raadot

Storlek

Livslängd

Upp till 10–20 år

Fortplantning

Könsmogen vid 1–2 års ålder

Häckningsperiod från april till juni

Lägger 2–7 ägg, ruvningstiden är 16–18 dygn

Flygfärdig vid cirka 4 veckors ålder

Systematik

Ordning: Passeriformes
Familj: Corvidae

Visste du?

Paret håller ihop och använder samma bo år efter år, samtidigt som de reparerar och förbättrar kvistboet varje vår.