Mustavaris
Corvus frugilegus
Mustavaris on tavallisen variksen sukulainen, jota esiintyy harvalukuisena Suomessakin. Se on hieman varista pienempi, höyhenpeite on aikuisena metallinhohtoisena kiiltävän musta ja nokan tyvellä on vaalea alue. Mustavarikset viihtyvät ja pesivät äänekkäissä yhdyskunnissa. Muiden varislintujen tavoin se on älykäs ja oppivainen laji.
Suojelu
Mustavaris on sopeutunut elämään ihmisen läheisyydessä viljelymailla sekä kaupunkien puistoissa ja puutarhoissa. Maanviljelysmenetelmissä tapahtuneiden muutosten myötä sekä viljelyksille aiheuttamiensa vahinkojen vuoksi lajia on vainottu ja sen kanta Euroopassa on taantunut. Toisaalta se on tuholaishyönteisten ja pikkujyrsijöiden tehokas saalistaja, joten siitä on viljelyksille myös hyötyä.
Suomessa mustavaris on nykyisin rauhoitettu laji.
Korkeasaaressa
Korkeasaaressa riikinkukkojen kanssa samoissa tiloissa asustava mustavaris on tullut eläintarhaan Villieläinsairaalasta.
Uhanalaisuusluokitus
Uhanalaisuusluokitus Suomessa
Levinneisyys
Elinympäristö
Ravinto
Koko
Elinikä
Jopa 10–20 vuotta
Lisääntyminen
Sukukypsä 1–2-vuotiaana
Pesimäaika huhti-kesäkuussa
Munii 2–7 munaa, haudonta-aika 16–18 vrk
Lentokykyinen noin 4 viikon iässä
Tieteellinen luokitus
Lahko: varpuslinnut (Passeriformes)
Heimo: varislinnut (Corvidae)
Tiesitkö?
Pariskunta pitää yhtä ja käyttää samaa pesää vuodesta toiseen, parannellen risupesää joka kevät.