Siilirauha!

Nuori siili

Kuvapankkikuva

Sosiaalisessa mediassa jaetaan syksyisin ohjeita ottaa kiinni ja punnita horrostamaan valmistautuvia siilejä. Mitään luonnoneläintä ei saa ottaa kiinni, ellei eläin ole loukkaantunut, sairas tai muuten avuttomassa tilassa. Terveiden siilien ottamista punnittavaksi talvea ennakoiden ei suositella.

Kun lämpötilat syksyllä laskevat ja hyönteisravinto vähenee, siilit vetäytyvät vähitellen horrostamaan. Ensimmäisenä vetäytyvät suurimmat urokset, kun taas poikaset vierottaneet naaraat ja nuoret siilit vielä jatkavat vararavinnon keräämistä. Erityisesti edellisen kesän poikaset saattavat kerätä vararavintoa jopa pakkasten tuloon saakka. Horrostamaan valmis siili on pullea ja takapäästään etupäätä leveämpi.

Siili elää Suomessa levinneisyysalueensa pohjoisella äärirajalla, joten on normaalia, että suuri osa erityisesti nuorista eläimistä kuolee talvihorroksen aikana. Selviytymiseen vaikuttavat esimerkiksi talvehtimispaikka ja sääolot. Ne yksilöt, jotka sopeutuvat pohjoisiin olosuhteisiin parhaiten, selviävät talvesta ja jatkavat sukuaan.

“On totta, että siilin mahdollisuudet selviytyä talvesta ovat sitä paremmat, mitä enemmän se painaa syksyllä. Selviytymistä takaavaa selkeää painorajaa ei kuitenkaan ole, vähän pienempikin siili voi selviytyä talvesta, olosuhteista riippuen”, kertoo siileistä tietokirjan kirjoittanut Itä-Suomen yliopiston tutkija Mervi Kunnasranta.

”Luonnonvaraiselle eläimelle kiinniottaminen aiheuttaa aina stressiä, vaikka ihmisten on usein vaikea sitä tunnistaa”, sanoo Korkeasaaren eläinlääkäri Sanna Sainmaa. “Siiliä tai muutakaan luonnonvaraista eläintä ei eläinten hyvinvointilain mukaan saa ottaa hoitoon ilman selvää syytä. Pienempikin siili voi olla kokoonsa nähden normaalipainoinen ja terve, eivätkä hoitoon ottamisen kriteerit täyty. Muitakaan terveitä eläimiä ei oteta hoitoon varmuuden vuoksi, vaikka tiedetään, että esimerkiksi oravan poikasista suurin osa kuolee. Luonnossa poikaskuolleisuus on useimpien lajien kohdalla tyypillisesti suurta ja osa päätyy toisten ruuaksi”, muistuttaa Sainmaa.

Näin voit auttaa siilejä talvehtimaan

Siilejä voi auttaa syksyllä jättämällä lehtikasoja ja siivoamattomia nurkkia pihaan, jolloin talvehtimispaikkoja löytyy helpommin. Haravoimatta jättäminen edistää myös hyönteisten oloja. Mitä paremmat olot hyönteisillä on, sitä paremmin siilit voivat.

Horrostavia siilejä ei saa koskaan häiritä. Jos talvipesä tuhoutuu tai kastuu kesken horroksen ja siili on lähtenyt etsimään ruokaa, se pitää toimittaa hoitoon. Apua tilanteen arviointiin voi kysyä Korkeasaaren Villieläinsairaalasta.

Villieläinsairaala neuvoo ihmisiä ja hoitaa eläimiä

Korkeasaaren eläintarhan ylläpitämä Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola. Hoitoon tuodaan vuosittain jopa yli 1 500 eläintä. Avun tarpeessa olevia luonnonvaraisia eläimiä voi tuoda Korkeasaaren Villieläinsairaalaan saamaan ammattitaitoista hoitoa, ja puhelinpalvelumme auttaa eläinten avuntarpeen arvioinnissa paikkakunnasta riippumatta.