Julkaistu 28.03.2025
Yläkoululaiset tekivät suojeluviestejä Madagaskarista

Korkeasaaren koululaiskonferenssissa perehdyttiin tänä vuonna Madagaskariin. Yläkoulujen edustajaoppilaat oppivat maailman neljänneksi suurimman saaren poikkeuksellisen monimuotoiseen luontoon kohdistuvista uhkista sekä mahdollisuuksista suojella luontoa. Päivän aikana työpajoissa syntyi suojeluviestejä omiin kouluihin vietäväksi. Yhteensä nämä suojeluviestit tavoittavat lähes 3500 oppilasta muun muassa aamunavauksissa, infonäytöillä ja julisteina koulun seinillä.
Koululaiskonferenssi on yläkoulujen oma vuosittainen ympäristökasvatustapahtuma. Tänä vuonna se järjestettiin 12.3. ja Korkeasaareen saapui päiväksi viitisenkymmentä osallistujaa yhteensä kuudesta eri yläkoulusta Espoosta, Helsingistä, Hyvinkäältä, Järvenpäästä ja Lahdesta. Kouluista paikalle tulevat pienet edustajaryhmät, joiden tekemien viestien kautta tavoitetaan koko muu koulun väki.
”Koululaiskonferenssiin osallistuvilla oppilailla on tärkeä tehtävä miettiä, miten he laativat ikätovereitaan puhuttelevia viestejä työpajoissa. Oppilaiden taitavuus ja luovuus yllättävät positiivisesti joka kerran. Monet edustajaoppilaista ovat omien koulujensa ympäristöraatien jäseniä, eli jo valmiiksi luonto- ja ympäristöasioista kiinnostuneita”, kertoo tapahtumasta vastaava Korkeasaaren ympäristökasvattaja Tero Kirjosalo.
Teemana monimuotoinen Madagaskarin luonto
Madagaskariin osallistujat johdatteli Korkeasaaren viestinnän asiantuntija Mari Lehmonen. Hän esitteli Korkeasaaren ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteisen Madagaskarin hankkeen taustoja ja saavutuksia, unohtamatta upeaa metsäluontoa, jonka suojeluun hanke tähtäsi. Samalla oppilaat pääsivät vertailemaan Madagaskarin arkea ja olosuhteita omaan elämäänsä.
Eläintarhassa konferenssin osallistujat kuulivat lisää Madagaskarin eläimistä oppaiden vetämillä kierroksilla ja lounaan jälkeen ryhmät vetäytyivät omiin työpajoihinsa tekemään oppimastaan suojeluviestejä. Edustajat saivat itse valita, mihin koulunsa mediaan he viestinsä suuntaavat ja menetelmät valittiin sen mukaan: yhdet piirsivät ja leikkasivat, toiset kokosivat kuvia ja infoja tietokoneella, kolmannet tekivät oppimastaan näytelmällisen tietoiskun.
Loppuseminaarissa oppilaat esittelivät päivän työt toisilleen ja saivat palautetta töistään. Kouluille lähti konferenssista ilahduttavan monimuotoisia Madagaskar-viestejä: julisteita upeine eläinkuvineen, tietoiskuja koulun info-tv:hen ja ruokalan infonäyttöihin, somepostauksia, tietovisa, opetuskortit sekä näytelty minidraama. Tietoiskuissa korostuivat Madagaskarin ainutlaatuiset eläinlajit makeista torakoihin, mutta monet inspiroituivat käsittelemään myös ihmisten elämää Madagaskarilla. Ennen kotiin lähtöä oppilaat kisasivat vielä Kahootissa päivän aiheesta.
Koululaiskonferenssin aihe oli selvästi herättänyt ajatuksia ja kysyttäessä, kuka oppi tänään uutta, kaikki nostivat kätensä. Osallistujilta kerätyssä palautteessa kiiteltiin yhtymäkohtia suoraan kouluissa opittuihin asioihin, päivän monipuolisuutta, eläinten näkemistä ja uuden oppimista.