Julkaistu 22.01.2024
Kuinka leijona saadaan hammaslääkäriin?
Kun Korkeasaaren eläimet tarvitsevat perusteellisempaa hammashoitoa, käännymme hammaslääketieteeseen erikoistuneen eläinlääkärin puoleen. Teemme yhteistyötä myös Helsingin Viikissä toimivan Yliopistollisen eläinsairaalan kanssa, josta löytyy paljon eläinlääketieteellistä erikoisosaamista sekä välineistöä. Mutta kuinka toimitaan, kun aasianleijona pitäisi saada hammaslääkäriin?
Kuinka leijona saadaan hammaslääkäriin?
Yliopistollisessa eläinsairaalassa on vuosien mittaan hoidettu erilaisia Korkeasaaren asukkaita – tutkimuspöydällä on pötkötellyt eläimiä ahmoista berberiapinoihin. Ne on kuljetettu nukutettuina Viikkiin ja tuotu takaisin kotitarhaansa heräilemään. Loppuvuodesta hammasoperaation tarpeessa oli yksi aikuisista aasianleijonista, Arja, naaraskolmikon nuorin. Ison petoeläimen hammashoito päädyttiin turvallisuussyistä tekemään paikan päällä Kissalaaksossa.
Kissalaakson takatiloihin pystytettiin kokonainen hammashoitohuone. Paikalle kärrättiin hoitopöytä, röntgenlaite, anestesialaitteet sekä kaikki muu tarvittava. Hammashoitoihin erikoistunut eläinlääkäri Eva Sarkiala teki eläimelle hammashoidon ja toimenpiteen vaatimasta anestesiasta ja valvonnasta vastasivat eläinlääkäri Jaan Lepajoe sekä anestesiahoitaja Sami Nyfors Yliopistollisesta eläinsairaalasta. Korkeasaaren eläinlääkärit nukuttivat 136-kiloisen potilaan, jotta se saatiin nostettua tutkimuspöydälle anestesiavalmisteluita ja hammashoitoa varten.
Aiemman terveystarkastuksen yhteydessä aasianleijona Arjan välihampaan (PM4) oli todettu lohjenneen hampaan ytimeen asti ja hammas täytyi poistaa. Suuri hammas poistettiin kirurgisesti kahdessa osassa ja röntgenillä varmistettiin, että juuret oli saatu kokonaan pois. Samalla tarkistettiin eläimen muut hampaat ja otettiin verinäytteet terveystarkastusta varten.
Eläintenhoitajat valmistelivat Arjalle pehmoisen pedin yhteen leijonien takatiloista, jossa potilas sai toimenpiteen jälkeen heräillä nukutuksesta omassa rauhassaan. Leijona sai kipulääkekuurin ja ruuaksi sille määrättiin kymmenen päivän ajaksi luutonta lihaa. Nyt Arja voi oikein hyvin ja on jälleen osana laumaa.
Korkeasaaren aasianleijonalaumassa on kolme aikuista naarasta. Vanhemmat leijonat ovat 13-vuotias Kalyana ja 9-vuotias Kyna. Lauman nuorin 6-vuotias Arja on syntynyt Irlannissa Fota Wildlife Parkissa ja sen emo on Kalyanan pentu Gira, joka asuu siskonsa kanssa Fotan leijonalaumassa. Korkeasaareen on toiveena saada lisääntyvä lauma, sillä tarhakantaan tarvitaan lisää nuoria aasianleijonia.
Aasianleijona on erittäin uhanalainen leijonan alalaji, joita on luonnossa vain noin 600. Ne elävät Intiassa yhdellä ainoalla metsäalueella, maan luoteisosassa sijaitsevassa Girin kansallispuistossa. Pienen elinalueensa takia aasianleijonat ovat erityisen alttiita luonnonkatastrofeille tai tautiepidemioille, minkä vuoksi eläintarhoilla on tärkeä rooli lajin suojelussa. Aasianleijona kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP), jonka tavoitteena on lajin elinvoimainen tarhakanta.