Nuori metsäpeura talvimaisemassa

Skogsren

Rangifer tarandus fennicus

Skogsrenen lever i skogar och är en släkting till renen. Den har längre ben, bredare klövar och smalare horn än fjällrenen och dess stamform, fjällvildren. Tamrenen tämjde människan redan på medeltiden från fjällrenen, underarten som anpassat sig till fjällen. Tamrenarna är alltså husdjur, trots att de vandrar väldigt fritt i renskötselområdet. Skogsrenen, som också kallas skogsvildren, är ett vilt djur.

Skogsrenen var en gång i tiden vanlig i nästan hela Finland, men alltför kraftig jakt orsakade lokal utrotning för hundra år sedan. Skogsrenar fanns emellertid kvar i ryska Karelen och därifrån vandrade en del till Kajanaland i Finland.

Skogsrenarna vistas i olika områden på sommaren och vintern, för att hitta mat så bra som möjligt. Hjordarnas vandringar är en viktig del av skogsrenens årscykel. Till vintern söker sig skogsrenarna till torra moskogar och berg där det växer lavar. På sommaren vistas de på myrar och i friska moskogar.

Både hannarna och honorna har horn och nya horn växer ut varje år. Under parningstiden på hösten strider hannarna om honorna. Efter parningstiden tappar hannarna sina horn. Honorna har kvar sina horn fram till maj, då kalvarna föds. Honan kan tillbringa sommaren på tu man hand med sin kalv, annars lever skogsrenarna i flockar.

Bevarande

MetsäpeuraLIFE var ett skyddsprojekt för skogsrenar åren 2016-2023. Projektets viktigaste mål var att återinföra arten i dess tidigare utbredningsområde i de södra delarna av Suomenselkä. Efter en tid i anpassningsinhägnader släpptes skogsrenar ut i nationalparkerna Lauhanvuori och Seitseminen. Projektet koordinerades av Forststyrelsen.

Högholmen samt djurparkerna i Ähtäri och Ranua spelade en viktig roll i skyddsprojektet. Djurparkerna bidrog både med skogsrenarna som behövdes till stamföräldrar och med expertis när det gällde nedsövning, flyttning och inhägnande av djuren.

Sammanlagt 35 skogsrenar flyttades från djurparkerna till anpassningsinhägnaderna. För att
öka den genetiska mångfalden fångades sex sarvar från naturen och placerades i anpassningsinhägnaderna. Från anpassningsinhägnaderna släpptes sammanlagt 81 skogsrenar ut i naturen.

Skogsrenen är med i EAZA Ex-situ Programme, EEP, ett skyddsprogram som organiseras av den europeiska djurparksföreningen EAZA. EEP:s mål är att bevara en frisk djurparkspopulation av arten och att möjliggöra utplantering i naturen i framtiden. Den här artens EEP koordineras av Högholmens djurpark.

Korpi

EAZA Ex-situ Programme

EEP-suojeluohjelman sarvikuonologo

Utrotningshot

Utrotningshot i Finland

NT - Nära hotad

Utbredning

Eteläinen Suomenselkä ja Venäjän Karjalassa.

Livsmiljö

sekametsä

Föda

jäkälä lehdet heinäkasvit

Storlek

Korkeus 90-140 cm, pituus

Livslängd

Upp till 15 år

Systematik

Ordning: Artiodactyla
Familj: Cervidae