
Gamörn
Gypaetus barbatus
Gamörnen har en skäggliknande fjädertofs under hakan, vilket har gett fågeln dess finskspråkiga namn partakorppikotka, ”skägggam”. Den vuxna örnens huvud och magsida är ljusa till färgen. Örnarna badar gärna i järnoxidhaltiga dammar och då blir det ljusa fjädertäcket rödfärgat.
Lammgamens långa smala vingar och stjärt gör att den kan glidflyga under flera timmar utan större ansträngning
när den spanar efter kadaver. Dieten utgörs huvudsakligen av ben. Lammgamen splittrar benen genom att släppa dem från hög höjd till marken så att de krossas mot stenblock.
Boet består av kvistar och grenar fodrade med gräs och mossa. Det förläggs på klippavsatser eller hålor, och kan ligga på upp till 4.500 m höjd. Unga fåglar är helt mörkbruna och blir vuxna först vid 6-7 års ålder.
Bevarande
Gamörnen förföljdes kraftigt förr i tiden utan orsak, men detta ledde till att stammen sjunkit. Gamörnsstammen i Europa har stärkts med hjälp av djurparksfåglar och i Alperna lever det tiotals avkommor till gamörnar från djurparker.
Djur som fötts på Högholmen har utplanterats i samband med återinföringsprojekt i Frankrike, Tyskland och Spanien.
Högholmens djurpark har ett pågående projekt som stöder skyddet av den här arten i naturen. Du kan också understöda skyddet genom att donera!
Den här arten och individerna som lever i Högholmens djurpark är med i EAZA Ex-situ Programme, EEP, ett skyddsprogram som organiseras av den europeiska djurparksföreningen EAZA. EEP:s mål är att bevara en frisk djurparkspopulation av arten och att möjliggöra utplantering i naturen också i framtiden.