Isopäivägekko
Phelsuma grandis
Isopäivägekko on kotoisin Madagaskarilta. Lisko on nimensä mukaisesti päiväaktiivinen. Puiden rungoilla kiipeilevät päivägekot viihtyvät pareittain ja lisääntymiskaudella värikkäät koiraat ovat hyvin reviiritietoisia kilpailijoitaan kohtaan. Päivägekko munii kerrallaan 1–2 kovaa, kalkkikuorista munaa puun kuoren rakoihin ja koloihin. Kuoriutuessaan gekot ovat vain muutaman sentin pituisia.
Isopäivägekon pohjaväri on turkoosinvihreä. Sen selkää koristavat oranssit laikut ja kyljissä kulkee tumma pitkittäisjuova. Koiras on värikkäämpi kuin naaras. Vihreä toimii luonnollisesti suojavärinä otuksen kiipeillessä puiden rungoilla hyönteisiä vaanien. Päivägekko voi kiipeillä lasissa ja puunoksilla myös pää alaspäin.
Suojelu
Aiemmin isopäivägekko laskettiin Phelsuma madagascariensis -liskon alalajiksi, mutta nykytiedon mukaan kyseessä on oma lajinsa. Tästä syystä lajin levinneisyys tulisi arvioida uudelleen. Isopäivägekko luokitellaan elinvoimaiseksi ja niitä elää pohjois-Madagaskarin metsissä, myös kahdella eri suojelualueella. Päivägekkoja pidetään myös lemmikkinä, mutta lemmikkikaupan ei katsota olevan uhka luonnonpopulaatiolle.
Korkeasaaressa
Korkeasaaressa isopäivägekkoja asuu Africasia-talon tropiikkipuolella sekä vapaana että terraariossa. Terraariossa niiden kanssa asuu myös metsätomaattisammakoita.
Africasia-talo
Uhanalaisuusluokitus
Elinympäristö
Ravinto
Koko
Tieteellinen luokitus
Lahko: suomumatelijat (Squamata)
Heimo: gekot (Gekkonidae)
Tiesitkö?
Päivägekko voi kiipeillä lasissa ja puunoksilla myös pää alaspäin.