Siirry sisältöön

Sammakoiden suojelu

Maailman sammakkoeläimiä uhkaa sukupuuttoaalto. Monet lajit, suvut ja jopa heimot häviävät luonnosta ennennäkemättömällä vauhdilla. Selviydyttyään olemassaolon taistelussa yli 360 miljoonaa vuotta sammakkoeläimet ovat hätää kärsimässä: ainakin kolmasosa – tai pahimmassa tapauksessa puolet maailman 6000 sammakkoeläinlajista – menetetään lähitulevaisuudessa.

Sammakkojen elämää uhkaavat sopivien elinympäristöjen häviäminen, ilmaston muuttuminen, saasteet ja hyönteismyrkyt, vieraat tulokaslajit niiden elinympäristöissä ja pyydystys ruokapöytiin ja lemmikkieläimiksi. Vakavin ongelma on kokonaisia sammakkokantoja tappava loissieni, joka on vähitellen levinnyt Afrikasta ympäri maailman. Sammakoiden pelastamiseksi on tehty maailmanlaajuinen hätäohjelma. Koska suojelutyö sammakoiden alkuperäisillä elinalueilla ei riitä suojelemaan sammakkokuntaa katastrofilta, eläintarhat ovat ottaneet tavoitteekseen antaa mahdollisimman monelle uhanalaiselle sammakkolajille turvapaikan. Eläintarhat kurnuttavat sammakoiden hätähuutoa, keräävät varoja suojeluun ja perustavat sammakoille sijaiskoteja. Korkeasaari on mukana sammakkorintamassa mm. ottamalla sammakoita kasvatettavakseen ja levittämällä sammakkotietoa monin eri tavoin.

Sammakot ovat usein puhtaan ja turvallisen luonnonympäristön mittari. Niiden iho läpäisee herkästi mm. ympäristömyrkkyjä ja sammakoiden häviäminen varoittaa ympäristön pilaantumisesta. Monin paikoin sammakot pitävät huolta myös siitä, että tuhohyönteiset ja tauteja levittävät otukset pysyvät kurissa. Sammakoiden ihon eritteistä on löydetty useita erilaisia aineita, jotka tappavat viruksia ja bakteereja. Sammakkoja tutkimalla on löydetty mm. lääkeaine, joka tehoaa HIV:iin. Suojelemalla sammakoiden elämää hyödymme siis samalla itsekin!



Sammakoiden suojeluun kerätyt varat ohjataan vaihtuvaan suojeluhankkeeseen. Esimerkiksi vuosina 2016-2020 kerätyt varat suunnattiin Suomen luonnonsuojeluliiton Torotorofotsy-hankkeelle kultamantellan suojeluun Madagaskarilla ja vuonna 2021 kotimaisten sammakkoeläinten elinalueiden suojeluun ja ennallistamiseen. Aikaisempina vuosina sammakoiden suojelua on tuettu mm. Amphibian Ark -säätiön kautta.