Julkaistu 28.11.2023
Suula saatiin takaisin siivilleen ensi kertaa Suomessa
Marraskuun alussa Äänekoskelta löytyi heikkokuntoinen nuori suula, joka sai auttajiensa ansiosta uuden mahdollisuuden luonnossa. Suula vapautettiin viime perjantaina Korkeasaaren Villieläinsairaalasta Porkkalan vesille. Lajin hoidosta ei ole Suomessa juurikaan kokemusta, eikä hoidossa olleita suulia ole aiemmin onnistuttu saamaan kuntoon.
Suula saatiin takaisin siivilleen ensi kertaa Suomessa
Suula on Suomessa harvinainen Atlantin asukas, jonka lähimmät pesimäalueet sijaitsevat pohjoisessa Norjassa rannikon jyrkillä kalliorannoilla. Nuoret linnut ovat väriltään ruskeita ja ne muuttavat talveksi Afrikan läntisille vesille.
Heikkokuntoinen, alle vuoden ikäinen suula löydettiin Äänekoskelta 3.11. ja se pääsi hoitoon luonnonvaraisia eläimiä auttavan Villi Karaja -yhdistyksen vapaaehtoiselle. Lintu oli uupunut, selkeästi alipainoinen ja lepäsi alkuun lämpölampun alla. Ruokinnassa käytettiin lisillä höystettyä sulatettua pakasteseitiä, joka oli parhaiten saatavilla ollut merikala. Hoitotilana toimi sopivan viileä kellaritila. Nuoren suulan kunto saatiin hyvällä hoidolla palautettua ja se siirrettiin 13.11. jatkohoitoon Korkeasaaren Villieläinsairaalaan.
”Suomessa on aiemmin hoidettu tiettävästi vain kolmea suulaa, joista yksikään ei ole selviytynyt. Siksi olimme yhteydessä belgialaiseen Oostenden villieläinhoitolaan, jossa hoidetaan paljon suulia ja seurasimme tarkasti heidän hoitokäytäntöjään”, kertoo Villieläinsairaalasta vastaava Korkeasaaren kuraattori Ville Vepsäläinen.
Tavoitteena oli saada potilas mahdollisimman pian takaisin luontoon, sillä suulia on suositeltavaa pitää hoidossa vain 2–3 viikon ajan. Pidempiaikaisessa hoidossa suulan kunto voi heiketä mm. sienitauti aspergilloosin vuoksi. Ennen luontoon paluuta lintu puhdistettiin yhteistyössä WWF Suomen kanssa. Hoidossa lintuun tarttuneet rasvaisen kalan öljyt ja muu lika vaurioittavat höyhenpeitettä, jolloin sen vedenpitävyys kärsii ja lintu voi kylmettyä. Puhdasta lintua hoidettiin öljyyntyneiden lintujen auttamista varten suunnitellussa altaassa.
”Eurooppalaisen asiantuntijaverkoston kehittämää öljyyntyneiden lintujen prosessia harjoitellaan säännöllisesti myös Suomessa ja Korkeasaaren Villieläinsairaalassa, mutta aiemmin emme ole päässeet tositilanteeseen puhdistamaan elävää lintua. Siksi tämä oli meille arvokas kokemus”, kertoo Teemu Niinimäki, WWF:n suojeluasiantuntija.
Vapautuspaikaksi valikoitui Porkkalanniemellä sijaitseva Porkkalan luotsiasema, jonne suula oli mahdollista kuljettaa autolla rantaan asti verkkopohjaisessa kuljetuslaatikossa. Ulkomaille kuljetusta selvitettiin myös, mutta lupaprosessin hitaus ja pitkä kuljetusmatka olisivat olleet suulan kannalta hankalat.
Perjantaiaamuna 24.11. suula rengastettiin valmiina luontoon lähtöön. Se oli normaalipainoinen, lentokykyinen, sen siipisulat olivat siistit ja höyhenpeite vedenpitävä, eli sillä oli kaikki edellytykset selvitä muuttomatkasta luonnossa. Rantakallioille laskettu suula lähti uimaan rannasta poispäin, suki sulkiaan, haki vastatuulesta nostovoimaa lentoonsa ja lensi lopulta kauemmas merelle.
Porkkalanniemen lintubongarit raportoivat myöhemmin, että suula oli joutunut merikotkan kynsiin, joten sen toinen mahdollisuus luonnossa jäi harmillisen lyhyeksi. Se kuitenkin jätti auttajilleen osaamista tulevien suulapotilaiden ja öljyonnettomuuksissa tahriintuneiden lintujen hoitoon.