Mustavaris istuu oksalla

Mustavaris

Corvus frugilegus

Mustavaris on tavallisen variksen sukulainen, jota esiintyy harvalukuisena Suomessakin. Se on hieman varista pienempi, höyhenpeite on aikuisena metallinhohtoisena kiiltävän musta ja nokan tyvellä on vaalea alue. Mustavarikset viihtyvät ja pesivät äänekkäissä yhdyskunnissa. Muiden varislintujen tavoin se on älykäs ja oppivainen laji.

Suojelu

Mustavaris on sopeutunut elämään ihmisen läheisyydessä viljelymailla sekä kaupunkien puistoissa ja puutarhoissa. Maanviljelysmenetelmissä tapahtuneiden muutosten myötä sekä viljelyksille aiheuttamiensa vahinkojen vuoksi lajia on vainottu ja sen kanta Euroopassa on taantunut. Toisaalta se on tuholaishyönteisten ja pikkujyrsijöiden tehokas saalistaja, joten siitä on viljelyksille myös hyötyä.

Suomessa mustavaris on nykyisin rauhoitettu laji.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa riikinkukkojen kanssa samoissa tiloissa asustava mustavaris on tullut eläintarhaan Villieläinsairaalasta.

Uhanalaisuusluokitus

LC - elinvoimainen

Uhanalaisuusluokitus Suomessa

LC - elinvoimainen

Levinneisyys

Elinympäristö

pelto lehtimetsä kaupunki

Ravinto

siemenet hedelmät torakat toukat jyrsijät raadot

Koko

Elinikä

Jopa 10–20 vuotta

Lisääntyminen

Sukukypsä 1–2-vuotiaana

Pesimäaika huhti-kesäkuussa

Munii 2–7 munaa, haudonta-aika 16–18 vrk

Lentokykyinen noin 4 viikon iässä

Tieteellinen luokitus

Lahko: varpuslinnut (Passeriformes)
Heimo: varislinnut (Corvidae)

Tiesitkö?

Pariskunta pitää yhtä ja käyttää samaa pesää vuodesta toiseen, parannellen risupesää joka kevät.