Nandu

Rhea americana

Nandu on kolmanneksi suurin maailman nykyisistä lintulajeista afrikkalaisen strutsin ja australialaisen emun jälkeen. Muiden kookkaiden lentokyvyttömien lintujen tavoin nandu on nopea juoksija: sen juoksunopeus voi olla jopa 60 km/h. Lajin nimi tulee sen soidinääntelystä nan-du.

Nandukoiras on moniavioinen. Se laatii maakuoppaan pesän, jonne useampi naaras käy munimassa. Munimisen jälkeen naaraat lähtevät omille teilleen ja koiras jää hautomaan ja huolehtimaan poikasista, kunnes ne ovat itsenäisiä noin puolivuotiaina. Pesimäaikana koiras puolustaa reviiriään, pesäänsä ja poikasiaan ärhäkästi. Pesimäajan ulkopuolella nandut viihtyvät sopuisasti parvissa.

Suojelu

Nandujen määrä luonnossa on vähentynyt, sillä maanviljelys vaikuttaa niihin kielteisesti. Tällä hetkellä nandu luokitellaan silmälläpidettäväksi lajiksi, ja sen kannan epäillään vähenevän vauhdilla. Elinympäristön häviämisn ja pirstoutumisen lisäksi lajia uhkaa myös metsästys.

Korkeasaaressa

Korkeasaaressa asuu kaksi nandua, jota ovat syntyneet vuonna 2025 Gdanskin eläintarhassa, Puolassa. Molemmat ovat naaraita. Marraskuussa 2026 nandut opettelevat sisätilojen käyttöä talvea varten, eivätkä siksi ole yleisön nähtävissä. Kylmällä säällä nandut saattavat olla sisätiloissa. Kesällä nandut jakavat tarhansa vikunjoiden kanssa.

Uhanalaisuusluokitus

NT - silmälläpidettävä

Levinneisyys

Elinympäristö

aro tai heinikko

Ravinto

kukat sirkat

Koko

Elinikä

10-20 vuotta

Tieteellinen luokitus

lahko: Nandulinnut (Rheiformes)
heimo: Nandut (Rheidae)