Metsäpeuran suojeluhanke saa seitsemän vuoden jatkon

Suomen alkuperäiseen eläinlajistoon kuuluvan metsäpeuran suojelu- ja kannanhoitotyöhön on saatu hankerahoitus EU LIFE -ohjelmasta. Seitsemän vuoden pituisen LIFEline4Fennicus -hankkeen tarkoitus on parantaa metsäpeurakannan elinvoimaisuutta pitkällä aikavälillä. Korkeasaaren eläintarha on yksi Metsähallituksen koordinoiman hankkeen kumppaneista.

Vuonna 2026 alkava suojeluhanke on suunniteltu kaksi vuotta sitten päivitetyn metsäpeurakannan hoitosuunnitelman pohjalta ja on suoraa jatkoa vuonna 2023 päättyneelle MetsäpeuraLIFE-hankkeelle. Uudessa hankkeessa turvataan metsäpeuran tulevaisuutta monipuolisin keinoin.

Hankkeessa palautetaan metsäpeuroja luontoon Lauhanvuoren ja Seitsemisen kansallispuistoissa elävien populaatioiden tukemiseksi. Uutena alueena luontoonpalautuksia tehdään Tiilikkajärven kansallispuistoon Pohjois-Savoon. Yhteistyö metsäpeuran perimän turvaamiseksi jatkuu porotalouden toimijoiden kanssa ja metsäpeuran mahdollista tulevaa paluuta Pohjois-Karjalaan pohjustetaan ennallistamalla elinympäristöjä. Aiemmin toimiviksi havaittujen suojelukeinojen lisäksi mukaan tuodaan uusia menetelmiä turvaamaan metsäpeurakantaa.

”Kehitämme metsäpeuran keinollisen lisääntymisen menetelmiä ja taltioimme metsäpeuran perimää biopankkiin. Tämä auttaa ylläpitämään lajin eläintarhakannan perinnöllistä monimuotoisuutta ja varmistamaan kantayksilöiden saatavuus myös tulevaisuuden suojeluhankkeisiin. Uudet menetelmät tuovat turvaa myös tilanteisiin, jossa metsäpeurakanta vähenee nopeasti esimerkiksi tarttuvan eläintaudin vuoksi”, kertoo rahoitushakemuksen valmistelutyöstä vastannut metsäpeura-asiantuntija Milla Niemi Metsähallituksesta.

Metsäpeuroja elää vain Suomessa ja Luoteis-Venäjällä. Maailmankannan koko on arviolta viitisen tuhatta yksilöä, joista noin kolme tuhatta elää Suomessa. Metsäpeuraa uhkaavat muun muassa elinympäristön muutokset, suurpedot sekä liikenne.

Hanketta koordinoi Metsähallituksen Eräpalvelut. Hankekumppaneita ovat Luonnonvarakeskus, Lumimuutos Osuuskunta, Korkeasaaren eläintarha ja Ranuan Eläinpuisto. Työtä rahoittavat LIFE-ohjelman lisäksi maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö, European Wildlife Comeback Fund, Raija ja Ossi Tuuliaisen Säätiö sekä hanketta toteuttavat organisaatiot. Hankkeen kokonaisbudjetti on noin 9,55 miljoonaa euroa. EU-rahoitus kattaa tästä 60 %.