Siirry sisältöön

Varhaiskasvatuksen saukkosivut

Tervetuloa tutustumaan saukon ihmeelliseen maailmaan! Saukkosivujen avulla varhaiskasvatusikäiset lapset saavat tietoa saukon elintavoista ja oppivat tunnistamaan saukon sekä muita näätäeläimiä. Materiaalit on tarkoitettu ohjaajan tai aikuisen johdolla tehtäviksi.

Tarinatuokio: Silli Saukko ja suuri seikkailu

Asettukaa mukavasti piiriin ja lukekaa yhdessä satu pienestä Silli Saukosta, joka jättää lämpöisen kotipesän, lähtee etsimään omaa polkuaan ja päätyy suureen seikkailuun.

Satu on jaettu seitsemään lukuun, joten luettavaa riittää useampaankin kertaan. Ryhmästä riippuen voidaan lukea yksi tai useampi luku kerrallaan.

Leikkimällä saukon tavat tutuiksi

Saukko on utelias, leikkisä ja touhukas eläin. Näiden toiminnallisten leikkien avulla tutustutaan saukon päivittäisiin puuhiin.

Nappaako kala?
Saukkohippa, jossa yksi leikkijöistä on saukko ja loput ovat kaloja. Kalat uiskentelevat ympäriinsä, ja saukko yrittää napata kalan. Jos saukko saa kalan kiinni, tulee kalasta uusi saukko, joka taas puolestaan yrittää napata kalan.

Mitä saukko tekee?
Arvausleikki, jossa yksi näyttelee jotakin saukon puuhista (kalastaa / syö / nukkuu / leikkii / laskee mäkeä / ui / sukeltaa / pesee turkkia) ja muut arvaavat, mistä on kyse.

Saukkotanssi
Ohjaaja sanoo ja näyttelee vuorotellen jonkin saukon puuhista (kalastaa / syö / nukkuu / leikkii / laskee mäkeä / ui / sukeltaa / pesee turkkia) ja leikkijät tekevät liikkeen perässä. Liikkeistä muodostuu ikään kuin saukkotanssi. Lopuksi voi laittaa musiikin päälle, ja kaikki saavat tanssia saukkotanssia vapaasti.

Ole kuin saukko!
Saukkorata, jossa jokaisella pisteellä tehdään yksi saukkomainen juttu, esimerkiksi lasketaan liukumäkeä, rakennetaan pesäkolo tuoleista ja vilteistä, jonglöörataan palloilla, leikitään uintia ja sukeltelua sekä etsitään piilotettuja kaloja.

Maa-vesi-pesä
Ohjaaja jakaa alueen haluamallaan tavalla kolmeen osioon: maahan, veteen ja pesään. Ohjaaja huutaa satunnaisessa järjestyksessä kunkin osion nimen. Leikkijät juoksevat sinne ja tekevät kussakin osiossa erilaisen liikkeen: maalla loikitaan, vedessä uidaan ja pesässä nukutaan.

Väritetään näätäeläimet!

Tiesitkö, että saukko kuuluu näätäeläimiin, jotka ovat pieniä tai keskikokoisia petoja. Niillä on pitkä, solakka ruumis ja melko lyhyet jalat. Suomessa elää kaikkiaan kahdeksan näätäeläintä, jotka ovat ahma, mäyrä, näätä, hilleri, saukko, minkki, lumikko ja kärppä. Korkeasaaressa asustava vesikko on valitettavasti kadonnut Suomen luonnosta.

Voitte tutustua kaikkiin edellä mainittuihin näätäeläimiin värittämällä niiden kuvat!

Värityskuvat: näätäeläimet (9 kpl)

(809,77 kt)

Lataa

Saukkohahmoja voi tehdä myös itse monella tavalla: paperista askartelemalla, kankaasta tai esimerkiksi maalaamalla kiven. Saukon voi muotoilla myös savesta tai muovailuvahasta. Mallia voi ottaa vaikkapa Korkeasaaren valokuvista tai värityskuvista. Valmiit saukkohahmot sopivat monenlaisiin leikkeihin ja seikkailuihin. Niitä voi myös käyttää saukkosadun rekvisiittana.

Mielikuvitusmatka Silli Saukon luokse

Ottakaa mukava asento, sulkekaa silmät ja valmistautukaa astumaan sadun maailmaan. Nyt lähdetään mielikuvitusmatkalle Silli Saukon kotikonnuille!

Avaa luettava mielikuvitusmatka

Silli Saukko asuu kaukana metsän kätköissä – siellä missä puut kurkottavat korkealle ja sammal peittää kiviä ja kantoja. Metsän poikki kulkee kapea, mutkitteleva polku, joka vie suoraan Sillin luokse. Polku on niin piilossa katseilta, että vain harva sen huomaa. Sieltä se kuitenkin löytyy, pyöreän pensaan ja kulmikkaan kiven välistä. Lähdetään matkaan!

Askel askeleelta kuljemme läpi sankan metsän. Lopulta edessä näkyy jykevä tammi ja kirkkaana soliseva puro. Olemme tulleet Silli Saukon kotipihaan. Mitä kaikkea näet pihassa? Miltä siellä tuoksuu? Mitä ääniä kuulet?

Silli kiiruhtaa tervehtimään ja haistelee sinua viiksikarvat tutisten. Sen kuononpää kutittaa kättäsi hassusti. Miltä Silli Saukko näyttää? Koska olemme mielikuvitusmatkalla, voimme koskettaa varovasti Sillin turkkia. Miltä se tuntuu?

Silli loikkii puron luokse ja pulahtaa sen syvyyksiin. Mennään mukaan! Miltä vesi tuntuu? Miltä veden alla näyttää? Silli pyörii ja kieppuu vedessä – se haluaa leikkiä kanssasi! Millaisia vesileikkejä keksitte leikkiä?

Sukelletaan Sillin kanssa pohjaan asti. Sillin maha jo mouruaa nälästä ja se haluaisi löytää maukkaan kalan. Löydätkö sinä herkkukalan Sillille? Mistä se löytyy? Silli nappaa hopeanhohtoisen kalan tiukasti suuhunsa ja ponkaisee pinnalle. Noustaan yhdessä kivelle maiskuttelemaan kala-ateria. Miltä se maistuu?

Mennään vielä tutustumaan vanhaan tammeen ja kaikkiin olentoihin, jotka asuvat sen suojissa. Millaisia eläimiä näet? Juurten alla pilkottaa pieni kolo. Silli pujahtaa siitä sisään ja kutsuu sinutkin mukaan. Kurkataan sisälle! Mitä kaikkea pesästä löytyy?

On tullut aika hyvästellä Silli ja kotipihan tammivanhus. Kömmitään ulos pesästä ja jätetään pieni Silli nukkumaan pesän lämpöön. Silli vilkuttaa meille hyvästiksi ja toivottaa sinut tervetulleeksi toistekin. Nähdään taas, Silli Saukko!