Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA
EAZA:n päätehtävä on edistää eläinten hyvinvointia ja suojella uhanalaisia lajeja. Sen kaikki noin 300 jäsentä ovat sitoutuneet noudattamaan järjestön eettisiä periaatteita kaikessa toiminnassaan ja osallistumaan lajiensuojeluun. Eläimiä ei osteta tai myydä tarhojen kesken, vaan niitä siirretään eläintarhojen välillä osana suojeluohjelmia.
EAZA myös valvoo jäsentensä toimintaa säännöllisin tarkastuksin – jäsenyyden voi menettää, mikäli toiminta ei ole kriteerien mukaista. Tarkastuksilla käydään läpi muun muassa eläintarhan henkilöstöön, turvallisuuteen, talouteen, eläinten hyvinvointiin, tarhatiloihin sekä eläinlääkintään liittyviä tiloja ja asiakirjoja. Järjestö voi antaa myös tarkastusten ulkopuolella tietoonsa saamien epäkohtien perusteella varoituksia ja toimintakehotuksia jäsenilleen.
Korkeasaarella on EAZA:n toiminnassa useita vastuurooleja. Näitä ovat esimerkiksi lajikomiteoiden ja erilaisten työryhmien jäsenyydet sekä EEP-suojeluohjelmien lajikoordinaattorina toimiminen. Käytännössä vastuutehtävät auttavat lajien suojelussa esimerkiksi luontoonpalautushankkeiden suunnittelussa, tutkimuksessa, lajien geneettisen monimuotoisuuden säilymisessä tarhatuissa eläimissä, sekä tiedon jakamisessa niin eläintarhoissa kuin lajien luontaisilla elinalueillakin.
Korkeasaari on yksi EAZA:n perustajajäsenistä vuodelta 1992, ja on ollut sen auditoitu jäsen siitä lähtien. Muita järjestön suomalaisia jäseniä ovat nykyisin myös Ähtärin ja Ranuan eläinpuistot.
Maailman eläintarha- ja akvaariojärjestö WAZA
Alueellisten eläintarhayhdistysten ja -järjestöjen oma kattojärjestö on WAZA. Järjestön päätehtävät ja tavoitteet liittyvät eläinlajien suojeluun, luonnonsuojeluun ja kestävään kehitykseen. Sen jäseniä ovat esimerkiksi Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA sekä Amerikan eläintarhajärjestö AZA.
Korkeasaaren eläintarha on WAZA:n jäsen sekä suoraan että EAZA:n jäsenyyden kautta. Korkeasaarella on myös luottamustehtäviä WAZA:ssa: Korkeasaari edustaa Eurooppaa järjestön valtuuston jäsenenä, sekä on mukana sen viestintäkomiteassa.
Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN
IUCN on maailman vanhin ja suurin luonnonsuojelutoimijoiden verkosto, joka muodostuu valtiojäsenistä ja erilaisista järjestöistä. Sen tavoite on edistää luonnon monimuotoisuuden suojelua ja varmistaa, että luonnonvarojen käyttö on kestävää.
Yksi IUCN:n tunnetuimmista saavutuksista on uhanalaisten lajien Punainen lista, joka on kattavin tietokanta lajien uhanalaisuusluokituksista. Se arvioi lajien selviytymisriskiä ja auttaa suojelutoimenpiteiden kohdentamisessa. IUCN:n ansiosta on myös syntynyt uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus eli CITES-sopimus.
Korkeasaari hyväksyttiin IUCN:n jäseneksi vuonna 2016. Korkeasaari on myös osa Suomen IUCN-komiteaa, joka edustaa jäseniä liitossa.
Suomen ja Ruotsin eläintarhayhdistykset
Eläintarhayhdistys on Suomen eläintarhojen epävirallinen verkosto, jota myös Korkeasaari oli mukana perustamassa vuonna 2001. Verkoston tavoitteena on hyvätasoisen hoidon edistäminen suomalaisissa eläintarhoissa sekä eläintarhojen roolin vahvistaminen luonnonsuojelussa.
Korkeasaari liittyi vuonna 2021 Ruotsin eläintarhayhdistys SDF:ään vahvistaakseen pohjoismaista yhteistyötä eläintarhatoiminnassa. SDF pyrkii suojelemaan uhanalaisia lajeja ja niiden elinympäristöjä yhdessä jäsentensä kanssa lisäämällä tietoisuutta eläinlajeista ja luonnon monimuotoisuudesta. Yhdistys seuraa jäseneläintarhojensa toimintaa säännöllisesti suoritettavilla tarkastuksilla, ja auttaa näin jäseniään kehittymään toiminnassaan. Nimensä mukaisesti valtaosa yhdistyksen jäsenistä sijaitsee Ruotsissa, mutta mukana on maan rajojen ulkopuolelta Korkeasaaren lisäksi myös kaksi norjalaista eläintarhaa.
Species360
Species360 on kansainvälinen järjestö, joka ylläpitää maailman suurinta eläintarhojen, akvaarioiden ja luonnonsuojeluorganisaatioiden hallinnoimaa eläintietokantaa, nimeltään Zoological Information Management System (ZIMS). Tietopankin tavoitteena on ylläpitää ajantasaista tietokantaa tarhojen eläinyksilöstä, ja näin kehittää ja jakaa parhaita toimintatapoja eläinten pitoa ja lajien suojelua ajatellen.
Tietoa on talletettu eläintarhoissa, yleisöakvaarioissa, villieläinten pelastuskeskuksissa sekä tutkimuslaitoksissa yhteensä yli 10 miljoonasta eläinyksilöstä – mukana myös Korkeasaaressa nyt ja aikaisemmin asuneet eläimet. Kansainvälisillä tutkijoilla on mahdollisuus hyödyntää näitä tietoja työssään.
Suojeluhankekumppanit
Korkeasaari rahoittaa lajiensuojeluhankkeita ympäri maailmaa ja tekee siinä yhteistyötä monien kansainvälisten järjestöjen kanssa. Voi lukea lisää kumppaneistamme suojeluhankkeidemme sivuilta tai järjestöjen omilta verkkosivuilta oheisista linkeistä.