Berberiapina
Macaca sylvanus
Berberiapina eli magotti on ainoa Euroopan alueella elävä kädellinen – ihmisen ohella. Gibraltarilla on pieni kaupungistunut berberiapinoiden populaatio, mutta suurin osa lajin edustajista elää Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä.
Laumassa on useita uroksia ja naaraita, usein jopa useita kymmeniä yksilöitä. Urokset puolustavat laumaa, mutta osallistuvat innokkaasti myös poikasten hoitoon riippumatta siitä, onko niillä omia jälkeläisiä.
Vuoristosta kotoisin oleva berberiapina ei pelkää lunta tai pakkasta.
Suojelu
Berberiapinoita on nykyään huomattavasti pienemmällä alueella kuin historiallisina aikoina, jolloin niitä on ollut Euroopassa jopa Irlantia myöten. Levinneisyys ja populaatioiden koko on edelleen pienenemään päin ja berberiapina luokitellaan nykyään erittäin uhanalaiseksi noin 8 000–10 000 yksilön kannalla. Berberiapinoita uhkaa elinalueiden tuhoutuminen maanviljelyn, kestämättömän karjanhoidon, puuhiiliteollisuuden ja polttopuiden keruun takia.
Laiton lemmikkieläinkauppa on suuri uhka berberiapinoille. Vuosittain 200 nuorta apinaa salakuljetetaan Afrikasta Eurooppaan. Ne myydään lemmikeiksi tai niitä käytetään rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Aikuiseksi kasvettuaan somasta apinasta tulee hankala lemmikki. Hylätyt lemmikkiapinat päätyvät usein eläintarhoihin ja pelastuskeskuksiin viranomaisten tai entisten omistajien tuomina. Berberiapinoiden myynti Eurooppaan on pyritty estämään CITES-sopimuksella sekä tuontikiellolla EU:hun. Laji kuuluu eurooppalaisten eläintarhojen suojeluohjelmaan (EEP).
Algerialaiset berberiapinat elävät kansallispuistossa, mutta Marokossa osa niiden elinalueista on edelleen suojelematta. Berberiapinaa on suunniteltu palautettavaksi luontoon Tunisiaan.
Korkeasaari on tukenut berberiapinoiden suojelutyötä luonnossa vuodesta 2016 lähtien lahjoittamalla varoja BMAC-kansalaisjärjestölle. Myös sinä voit osallistua suojeluun lahjoittamalla!
Korkeasaaressa
Korkeasaaren berberiapinat asuvat Apinalinnassa. Ne ovat peräisin hollantilaisesta kädellisten pelastuskeskuksesta (AAP), jossa eri tahoilta luovutetut apinat on opetettu uudelleen apinalauman jäseniksi. Nykyinen lauma saapui Korkeasaareen marraskuussa 2016.
Lauman kolme vanhinta apinaa ovat syntyneet vuosina 2000–2002. Näistä yksi on lauman johtajauros Hakku. Muut aikuiset ovat syntyneet vuosina 2013–2015. Osa apinoista on ollut laittomina lemmikkeinä ahtaissa oloissa, eivätkä ne ole aiemmin eläneet muiden apinoiden kanssa. Laumaan kuuluu myös lakkautetusta yksityisestä eläintarhasta pelastettuja yksilöitä. Kesäkuussa 2019 laumaan syntyi kaksi poikasta. Hoitajat valitsivat poikasille nimet Lalla ja Labib. Myös seuraavan vuoden kesällä syntyi poikanen, joka sai nimen Mayyu.
Apinalinna
Uhanalaisuusluokitus
Elinympäristö
Ravinto
Koko
Elinikä
Max. 22 vuotta
Lisääntyminen
Tiineysaika 147–192 vrk
Poikasia syntyy kerrallaan yksi
Imetysaika 3 kk
Itsenäistymisikä 6 kk
sukukypsyys 4–7 v (uros), 3–4 v (naaras)
Tieteellinen luokitus
Lahko: kädelliset (Primates)
Heimo: häntäapinat (Cercopithecidae)
Tiesitkö?
Gibraltarin berberiapinat ovat kuuluisia – niiden kuva on päässyt paikalliseen kolikkoonkin!