Miten suojeluohjelmat toimivat?
Suojeluohjelmilla pidetään yllä eläinten elinvoimaista ja tervettä tarhakantaa, ja mahdollistetaan uhanalaisten tai jo luonnosta kadonneiden lajien luontoonpalautukset. Euroopan eläintarhajärjestön ylläpitämä suojeluohjelma on nimeltään EEP eli EAZA Ex-situ Programme.
Jokaiselle EEP-ohjelmaan kuuluvalle lajille on nimetty oma lajikoordinaattori. Koordinaattorin tehtävänä on varmistaa, että lajin tarhakanta pysyy terveenä, geneettisesti monimuotoisena ja elinvoimaisena pitkällä aikavälillä. Työ vaatii pitkäjänteisyyttä ja yhteistyötä eri eläintarhojen ja muiden suojeluorganisaatioiden välillä.
Lajikoordinaattori tekee eläintarhoille suosituksia siitä, mitkä eläimet saavat lisääntyä keskenään ja minne syntyneet eläimet siirretään. Suunnittelussa on apuna eläinten yksilötiedot sisältävä kantakirja, sekä lajia tarhaavista EAZA:n jäsenistä koostuva lajikomitea.
EEP-ohjelmilla voi olla myös rooli lajin suojelua tai eläinten hyvinvointia edistävän tutkimuksen tukemisessa. Lisäksi jotkut EEP-ohjelmat tukevat suoraan luonnossa tapahtuvaa suojelutyötä, kuten yhteistyöhankkeita elinympäristöjen ennallistamiseksi tai toimenpiteitä lajien palauttamiseksi luontoon.
EEP-lajit Korkeasaaressa
Noin kolmasosa Korkeasaaren eläinlajeista kuuluu suojeluohjelmiin. EEP-ohjelmaan kuuluvat lajit on merkitty sarvikuonosymbolilla Korkeasaaren verkkosivuilla ja eläintarhassa olevissa lajitietokylteissä.
Korkeasaaresta käsin koordinoidaan markhorien, metsäpeurojen sekä tunturipöllöjen EEP-suojeluohjelmia. Lisäksi meillä on useita jäsenyyksiä eri lajikomiteoissa.