Siirry sisältöön
Berberiapina lumisella oksalla

Berberiapinoiden suojelu

Berberiapinat eli magotit elävät pääosin Marokon ja Pohjois-Algerian vuoristometsissä. Gibraltarilla asustaa pieni kaupungistunut berberiapinoiden populaatio, ja laji on ainoa kädellinen Euroopassa ihmisen lisäksi. Laji luokitellaan nykyisin erittäin uhanalaiseksi, ja luonnossa niitä elää enää noin 8 000 – 10 000 yksilöä. Berberiapinoita uhkaa elinalueiden tuhoutuminen maanviljelyn, kestämättömän karjanhoidon ja puuhiiliteollisuuden seurauksena.

Laiton lemmikkieläinkauppa on suuri uhka berberiapinoille. Vuosittain satoja poikasia riistetään perhelaumoistaan, ja arviolta 200 nuorta apinaa salakuljetetaan Afrikasta Eurooppaan. Ne myydään lemmikeiksi tai niitä käytetään rahan ansaitsemiseen turistikohteissa. Ethän siis ota apinaselfietä etelänlomalla: ihmisten kanssa hihnassa liikkuvat berberiapinat ovat usein emoltaan poikasina riistettyjä. Älä myöskään jaa kuvia tai videoita lemmikkiapinoista, sillä videot innostavat ihmisiä hankkimaan apinoita lemmikiksi, mikä puolestaan lisää laitointa kauppaa ja apinanpoikasten pyydystämistä luonnosta.

Berberiapinoiden myyntiä Eurooppaan on pyritty estämään kansainvälisellä CITES-sopimuksella sekä tuontikiellolla EU-maihin. Hylätyt lemmikkiapinat päätyvät usein viranomaisten tai entisten omistajien tuomina pelastuskeskuksiin, ja niiden kautta eläintarhoihin.

Korkeasaaressa kerätyillä varoilla rahoitetaan muun muassa luonnonvaraisten apinalaumojen kenttätutkimusta ja paikallisväestön kouluttamista. Varat ohjataan BMAC-järjestölle, joka taistelee laitonta lemmikkikauppaa vastaan takavarikoimalla salametsästettyjä apinoita ja sopeuttamalla niitä takaisin luontoon, lisäämällä ihmisten tietoisuutta kampanjoilla ja sitouttamalla paikallisväestöä apinoiden suojeluun. Tällä hetkellä järjestön tärkein tavoite on rakentaa uusi keskus, jossa voisi kuntouttaa takavarikoituja apinoita takaisin luontoon ja järjestää koulutuksia.

Korkeasaaressa asuvat aikuiset berberiapinat ovat laittoman lemmikkikaupan uhreja, ja ne ovat tulleet Suomeen hollantilaisen pelastuskeskuksen kautta.