Ruusuboa

Ruusuboa on yksi pienimmistä boalajeista ja yksi hitaimmin liikkuvista käärmeistä, ja se on saanut nimensä joidenkin yksilöiden punertavasta värityksesä. Ruusuboan levinneisyys painottuu USA:n ja Meksikon raja-alueelle, jossa se viihtyy kuivilla aavikko- ja vuoristoalueilla. Päivät ruusuboa viettää usein kivikon koloissa ja vanhoissa jyrsijöiden kaivamissa maakoloissa, hämärän laskeuduttua se lähtee liikkeelle. Ruusuboa viihtyy enimmäkseen maassa, mutta saattaa toisinaan kiivetä pensaikon oksistoon.

Alueilla, joissa lämpötilaa laskee talvikaudella, ruusuboa viettää lepokautta viileimmän ajan. Aktiivisimmillaan laji on keväisin, jolloin on myös pariutumisaika. Luonnossa naaras lisääntyy monesti vain joka toinen vuosi. Saalistaessaan ruusuboa luottaa paikallaan vaanimiseen. Kun saalis osuu kohdalle, boa nappaa sen salamannopeasti hampaisiinsa ja aloittaa kuristamisen. Sen pääravintoa ovat pikkujyrsijät ja kaninpoikaset, mutta myös muut pienet nisäkkäät, linnut sekä pienet matelijat ja sammakkoeläimet saattavat päätyä ruusuboan saaliiksi.

Ruusuboa itse on monien lajien, kuten pesukarhujen, näätäeläinten ja kojoottien sekä petolintujen ja isompien käärmeiden ruokalistalla. Häiriötä kohdatessaan ruusuboa puolustautuu kiertymällä tiiviiksi palloksi päänsä ympärille. Muiden boien tavoin ruusuboa on myrkytön.

Suojelu

Laji luokitellaan elinvoimaiseksi, joskin kannankehitystrendi on arvioitu laskevaksi. Lajia esiintyy suojelualueilla ja se kuuluu CITES-sopimuksen II-liitteen piiriin, eli kansainvälinen kauppa on luvanvaraista ja siten säädeltyä.

Värityksensä, kokonsa ja helppohoitoisuutensa sekä rauhalliseksi kuvaillun perusluonteensa vuoksi ruusuboa on melko suosittu lemmikkikäärme. Lajista on myös jalostettu eri värimuotoja. Laji lisääntyy helposti terraario-olosuhteissa, joten pyydystämistä luonnosta ei nykypäivänä pidetä vakavana uhkana lajille.

Ruusuboasta on eroteltu useampia alalajeja, mutta niiden määrittely on kuitenkin epävarmaa ja kaikki asiantuntijat eivät ole yksimielisiä alalajien määrästä tai edes niiden olemassaolosta.

Korkeasaaressa

Ruusuboa saatiin Korkeasaareen kesällä 2024 lahjoituksena yksityishenkilöltä. Käärme on naaras, joka on syntynyt Saksassa vuonna 2013 vastuullisesti toimivan kasvattajan hoidossa. Ruusuboa asuu Africasia-talon aavikkopuolella.