Varhaiskasvatuksen saukkosivut

Saukkoretket

Varhaiskasvatuksen saukkosivut

Tervetuloa tutustumaan saukon ihmeelliseen maailmaan! Näillä sivuilla tutustutaan saukkoon ja sen elintapoihin sadun, leikin ja taiteen kautta. Materiaalit on tarkoitettu ohjaajan tai aikuisen johdolla tehtäviksi. Saukkosivujen avulla varhaiskasvatusikäiset saavat tietoa saukon elintavoista ja oppivat tunnistamaan saukon sekä muita näätäeläimiä. Tarinoiden ja videoiden avulla lapsi voi myös laajemmin kokea kiinnostusta ja myötätuntoa eläimiä ja luontoa kohtaan.

Saukkoviikoista 11.- 22.3.2024 löydät lisää infoa ja hakulomakkeen täältä.

Tarinatuokio: Silli Saukko ja suuri seikkailu

Asettukaa mukavasti piiriin ja lukekaa yhdessä satu pienestä Silli Saukosta, joka jättää lämpöisen kotipesän, lähtee etsimään omaa polkuaan ja päätyy suureen seikkailuun. Satu on jaettu seitsemään lukuun, joten luettavaa riittää useampaankin kertaan. Ryhmästä riippuen voidaan lukea yksi tai useampi luku kerrallaan.

Avaa tarina

Saukon elämää valokuvina

Saukon kuvia voi käyttää monipuolisesti leikeissä ja peleissä sekä saukkosadun rekvisiittana.
Linkistä pääset katsomaan kuvia Korkeasaaren veikeitä saukkokuvia.
Saukkokuvia

Leikkimällä saukon tavat tutuiksi

Saukko on utelias, leikkisä ja touhukas eläin. Näiden toiminnallisten leikkien avulla tutustutaan saukon päivittäisiin puuhiin.

Nappaako kala?
Saukkohippa, jossa yksi leikkijöistä on saukko ja loput ovat kaloja. Kalat uiskentelevat ympäriinsä, ja saukko yrittää napata kalan. Jos saukko saa kalan kiinni, tulee kalasta uusi saukko, joka taas puolestaan yrittää napata kalan.

Mitä saukko tekee?
Arvausleikki, jossa yksi näyttelee jotakin saukon puuhista (kalastaa/syö/nukkuu/leikkii/laskee mäkeä/ui/sukeltaa/pesee turkkia) ja muut arvaavat, mistä on kyse.

Saukkotanssi
Ohjaaja sanoo ja näyttelee vuorotellen jonkin saukon puuhista (kalastaa/syö/nukkuu/leikkii/laskee mäkeä/ui/sukeltaa/pesee turkkia) ja leikkijät tekevät liikkeen perässä. Liikkeistä muodostuu ikään kuin saukkotanssi. Lopuksi voi laittaa musiikin päälle, ja kaikki saavat tanssia saukkotanssia vapaasti.

Ole kuin saukko!
Saukkorata, jossa jokaisella pisteellä tehdään yksi saukkomainen juttu, esimerkiksi lasketaan liukumäkeä, rakennetaan pesäkolo tuoleista ja vilteistä, jonglöörataan palloilla, leikitään uintia ja sukeltelua sekä etsitään piilotettuja kaloja.

Maa-vesi-pesä
Ohjaaja jakaa alueen haluamallaan tavalla kolmeen osioon: maahan, veteen ja pesään. Ohjaaja huutaa satunnaisessa järjestyksessä kunkin osion nimen. Leikkijät juoksevat sinne ja tekevät kussakin osiossa erilaisen liikkeen: maalla loikitaan, vedessä uidaan ja pesässä nukutaan.

Väritetään näätäeläimet!

Tiesitkö, että saukko kuuluu näätäeläimiin, jotka ovat pieniä tai keskikokoisia petoja. Niillä on pitkä, solakka ruumis ja melko lyhyet jalat. Suomessa elää kaikkiaan kahdeksan näätäeläintä, jotka ovat ahma, mäyrä, näätä, hilleri, saukko, minkki, lumikko ja kärppä. Korkeasaaressa asustava vesikko on valitettavasti kadonnut Suomen luonnosta. Voitte tutustua kaikkiin edellä mainittuihin näätäeläimiin värittämällä niiden kuvat!
Lataa värityskuvat (.pdf)

Saukkohahmot

Saukkohahmoja voi tehdä monella tavalla: paperista, kankaasta tai esimerkiksi kivistä. Mallia voi ottaa vaikkapa Korkeasaaren valokuvista. Valmiit saukkohahmot sopivat monenlaisiin leikkeihin ja seikkailuihin. Niitä voi myös käyttää saukkosadun rekvisiittana.
Paperihahmot: Piirretään saukko paperille, leikataan ja liimataan se esimerkiksi jäätelötikkuun tai napataan kiinni pyykkipoikaan.
Sorminuket: Askarrellaan hauskat saukko-sorminuket kangastilkuista.
Kivisaukko: Etsitään sopiva kivi ulkoa, ja maalataan siitä saukko.
Saukon voi muotoilla myös savesta tai muovailuvahasta!

Mielikuvitusmatka Silli Saukon luokse

Ottakaa mukava asento, sulkekaa silmät ja valmistautukaa astumaan sadun maailmaan.
Nyt lähdetään mielikuvitusmatkalle Silli Saukon kotikonnuille!
Avaa tarina

Pieni saukkovisa

Kun saukko on tullut tutuksi sadun, leikkien ja askartelujen myötä, on aika visailla saukkoaiheisesti.
Visa sopii erityisesti eskareille ja muille varhaiskasvatusikäisille yhdessä ohjaajan kanssa tehtäväksi.
Avaa tietovisa