Sileäotsakaimaani

Sileäotsakaimaani on toiseksi pienin krokotiilieläinten lahkon edustaja heti kääpiökaimaanin jälkeen. Kaimaanit ovat kotoisin Etelä-Amerikan kosteikkoalueilta. Ulkonäöltään sileäotsakaimaani on tyypillinen krokotiilieläin: sillä on terävähampainen kuono ja pitkä häntä. Häntä toimii paitsi uimisvälineenä, myös rasvavarastona. Sileäotsakaimaanit elävät yksin lisääntymisaikaa lukuun ottamatta.

Krokotiilieläimet ovat eläviä fossiileita, niitä on fossiiliaineistojen perusteella elänyt triaskaudelta lähtien eli jo 225 miljoonaa vuotta sitten.

Suurimman osan ajastaan kaimaani viettää vedessä ja on aktiivisimmillaan hämärässä. Päiväsaikaan se lepäilee ja paistattelee vedessä kasvillisuuden lomassa, onton puunrungon sisällä, tai rannalla oksien ja muun materiaalin suojassa. Ravinnokseen se pyydystää lähinnä kaloja. Myös sammakkoeläimet, pikkunisäkkäät ja äyriäiset kelpaavat. Isomman saalin kaimaani tappaa hukuttamalla sen ennen syömistä. Kaimaanit eivät ole yleensä vaarallisia ihmisille.

Suojelu

Sileäotsakaimaanien nahassa on paljon kivien kolhuilta suojaavia luupanssareita, joten nahka on käytännössä käyttökelvotonta ihmisen tarkoituksiin. Siksi nämä kaimaanit eivät olekaan kovin uhattuja lajeja, päinvastoin kuin monet muut krokotiilieläimet, joita metsästetään nahan ja lihan vuoksi rajoituksista huolimatta. Sileäotsakaimaani luokitellaan elinvoimaiseksi. Pitkällä aikavälillä merkittävin uhka on elinympäristön muuttuminen ja etenkin jokiyhteyksien katkeaminen ihmistoiminnan seurauksena. Kaivosteollisuuden päästöt ja saasteet uhkaavat koko jokiekosysteemiä. Tutkimus, kannanseuranta ja elinympäristön suojelu ovat lajia hyödyttäviä suojelukeinoja.

Sileäotsakaimaani kuuluu CITES-sopimuksen II-liitteeseen eli sillä käytävä kauppa on rajoitettua ja luvanvaraista. Pienen kokonsa vuoksi sileäotsakaimaania pidetään lemmikkieläimenä, myös Suomessa. Poikasena kaimaani on pieni ja vaikuttaa sopivan kokoiselta, mutta sen kasvaessa sopivien olosuhteiden tarjoaminen kotioloissa käy haastavaksi. Tällä hetkellä sileäotsakaimaanien pyydystäminen lemmikkimarkkinoille on rajoitetusti sallittua ainoastaan Guyanassa.

Korkeasaaressa

Korkeasaaren sileäotsakaimaani Schnappi saatiin lahjoituksena yksityishenkilöltä vuonna 2021. Se on syntynyt vuonna 2018 Puolassa, jonka jälkeen se on ollut lemmikkinä Suomessa. Saapuessaan Korkeasaareen tämä uroskaimaani oli reilun metrin mittainen, ja se luultavasti kasvaa vielä. Aiemmin Korkeasaaressa on asunut kääpiökaimaaneita. Kaimaaneista ei ole vaaraa samassa altaassa asustaville amazoninjokikilpikonnille eikä vaippakilpikonnille.