Ruuti Expo 2016

160705_manuli_suojelutyö_1280x500px

Luontoa lähellä RuutiExpossa

Helsingissä on juuri tehty kauaskantoisia kaavoitukseen liittyviä päätöksiä. Huoli viheralueiden säilymisestä on herättänyt vilkastakin keskustelua. Lähiluonto on tärkeä ja ajankohtainen asia. RuutiExpossa kaupungintalolla 3.11.2016 järjestetyssä koulujen ympäristöryhmäläisten Luontoa lähellä –konferenssissa mietittiin lähiluonnon meille tarjoamia hyötyjä, saatiin vinkkejä ympäristöryhmätoiminnalle ja otettiin kantaa lähiluonnon puolesta työpajoissa erilaisista vaikuttamisen näkökulmista. Päivän päätteeksi työpajojen työt esiteltiin koko konferenssiväelle ja kommentaattoreille, joilta oppilasedustajat saivat kannustavaa palautetta. Muutakin RuutiExpon toimintaa ehti päivän aikana vilkaista ja onneksi ympäristöaiheita oli tänä vuonna esillä runsaasti varsinaisella messuosastollakin. Tälle sivulle on koottu konferenssin satoa. Käy tutustumassa oppilaiden mainioihin ideoihin – jotain toteuttamiskelpoista voi hyvinkin löytyä omaan tai koulusi arkeen!

Aamun alustuksessa opettajia työkseen kouluttava Arja Kaasinen Helsingin yliopistolta kertoi havainnollisten ja herättelevien esimerkkien kautta lähiluonnosta ja sen merkityksestä meille ihmisille. Hyvä huomio oli heti aluksi se, että luontoa on ihan kaikkialla – myös keskellä kaupunkia! Luonnon monimuotoisuuden ymmärtäminen on tärkeää, sillä me ihmiset olemme täysin riippuvaisia muista eliölajeista, joita asuu meidän lähiympäristössämme ja muualla maapallon elinympäristöissä. Parhaiten luontoa oppii ymmärtämään lähtemällä sinne itse, tunnistamalla eliölajeja ja aistimalla luontoa kokonaisvaltaisesti. Luonto tarjoaa meille paitsi elämyksiä ja virkistysmahdollisuuksia, myös vaikkapa marjoja ja sieniä. Luonnossa vietettävä aika vaikuttaa myös suoraan terveyteemme. Jo muutaman minuutin luonnossa oleminen laskee verenpainetta, sydämen sykettä ja stressitasoa. Mieliala kohoaa parissakymmenessä minuutissa ja tarkkaavaisuus paranee jo reilun puolen tunnin luontoretken aikana. Katso esitys tästä.

WWF:n ympäristökasvattaja Sanna Koskinen esitteli WWF:n uutta nimenomaan koulujen ympäristöryhmille kehittämää nettimateriaalia, joka tarjoaa käytännöllisiä vinkkejä ympäristöryhmäläisille ja ympäristöryhmää luotsaavalle opettajalle. Sivuston some-seinälle kootaan vertaisvinkkejä eri kouluista. Tämä ja paljon muuta löytyy täältä. Joko sinun koulusi on tarttunut pandahaasteeseen? Katso Sannan esitys täältä.

Loppuseminaarissa oppilasedustajat pääsivät ääneen

Päivän mieleenpainuvin osa oli loppuseminaari, jossa oppilaat esittelivät työpajojensa tuotoksia muulle konferenssiväelle. Töitä olivat kommentoimassa Arja Kaasinen ja Anttoni Kervinen Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitokselta sekä Luonto-Liiton Uudenmaanpiirin LUP:n toiminnanjohtaja Petro Pynnönen. Kommentaattorit olivat vaikuttuneita sekä oppilaiden oivaltavista, monipuolisista ja hauskoista töistä että esiintymistaidoista.

Oppilaat oli jaettu kuuteen työpajaan, joissa lähiluontoa lähestyttiin hieman eri näkökulmista ja eri menetelmin. Oppilaiden omat ideat ja oivallukset olivat avainasemassa jokaisessa työpajassa.

Draamatyöpaja

Draamatyöpajassa syntyi kaksi lyhyttä näytelmää, joissa oli teemoina luonnonsuojelu ja omien tekojen ja valintojen vaikutus. Näytelmissä pohdittiin vapaana liikkuvien kissojen aiheuttamaa uhkaa luonnonvaraisille eläimille ja vanhojen metsien merkitystä liito-oravien ja muiden lajien koteina. Kummassakin tarinassa oli onneksi onnellinen loppu.

Ilmiö Suomenlahti –työpaja

Ilmiö Suomenlahti –työpajassa tutustuttiin Suomenlahteen monesta eri näkökulmasta. Työpajaa luotsanneet Harakan luontokeskuksen asiantuntijat olivat tuoneet pienen palan merta kaupungintalolle. Kemiallisin menetelmin kokeiltiin öljyntorjuntaa, tutkittiin mikroskoopilla meren pieneliöitä ja pohdittiin myös kuvataiteen keinoin omia kannanottoja Suomenlahden puolesta.

Kuva 1 | Kuva 2 | Kuva 3 | Kuva 4 | Kuva 5 | Kuva 6

Sarjakuvatyöpaja

Sarjakuvatyöpajan töissä mm. havaittiin epäkohta ja ryhdyttiin saman tien tuumasta toimeen sen ratkaisemiseksi, innostuttiin metsien yhdestä tärkeästä ekosysteemipalvelusta eli marjanpoiminnasta sekä huomattiin, ettei metsä olekaan niin pelottava paikka kuin jotkut kuvittelevat.

Sarjakuva 1 | Sarjakuva 2 | Sarjakuva 3

Vaikuttamistyöpaja

Vaikuttamistyöpajassa suunniteltiin pysäyttävää some-kampanjaa roskaantumista vastaan. Pajassa syntyi kaksi kuvasarjaa, jotka saivat ansaittuja kehuja kommentaattoreilta. Kuvat puhukoot puolestaan.

Vaikuttamispaja 1: Kuva 1 | Kuva 2 | Kuva 3
Vaikuttamispaja 2: Kuva 1 | Kuva 2 | Kuva 3 | Kuva 4

Kaupunkipuistot ja puutarhat

Kaupunkipuistot ja puutarhat –työpajassa laadittiin suunnitelmia kuvankäsittelyn keinoin, miten kaupunkikuvasta saisi sekä eläimille että ihmisille viihtyisämpiä paikkoja. Valmiit suunnitelmat ovat nähtävillä tässä.

Kuva 1
Kuva 2

Animaatiotyöpaja

Animaatiotyöpajan hulvattomissa animaatioissa pohdittiin roskaamisen ja viemäreiden kautta vesistöihin kulkeutuvien kemikaalien vaikutusta luontoon. Ensimmäisen animaation roskaajasta oli toisessa videossa tullut ympäristöneuvoja, joka puuttui hanakasti asioihin ja valisti muita siitä miten tulee toimia. Muistathan sinäkin, että roskia ei pidä heittää luontoon ja vessanpöntöstäkään ei voi vetää alas ihan mitä tahansa!

Animaatio 1
Animattio 2

Seminaarin lopuksi kuulimme kommentaattoreilta vielä hyviä vinkkejä lähiluontotoimintaan. Arjan tänä vuonna lanseeraama Suomen lasten metsäretkipäivä, jonka suojelija on muuten itse Tasavallan presidentti Sauli Niinistö, on jälleen ensi huhtikuussa, 17.5.2017. Lue lisää tästä. LUP tarjoaa puolestaan monipuolista toimintaa Pauligin huvilalta käsin. Tutustu itse lisää ja lähde rohkeasti mukaan.

Osallistujia oli seuraavista kouluista:

  • Snellmanin ala-aste
  • Sophie Mannerheimin koulu
  • Pakilan yläaste
  • Maatullin ala-asteen koulu
  • Myllypuron peruskoulu
  • Jakomäen peruskoulu

Luontoa lähellä -konferenssia olivat Korkeasaaren luontokoulu Arkin lisäksi järjestämässä Opetusvirasto, Harakan luontokeskus, WWF, Meriharjun luontotalo, Ympäristökoulu Polku ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY sekä koko RuutiExpon järjestelyistä vastaava Helsingin nuorisoasiainkeskus.

Lokakuussa lähiluontoaiheisia uutisaiheita Yle Uutisten sivuilla ovat olleet muiden muassa nämä:

Kiitokset

Kiitokset kaikille mukana olleille ihan mahtavasta tapahtumasta! Kyllä jälleen tämän jälkeen vahvistui usko siihen, että nuorissa on tulevaisuutemme! Jatkakaa vaan kaikki mukana olleet nuoret samaan malliin ja muistakaa levittää sanaa muillekin! Ja käykäähän täyttämässä palautelomake. Tämä koskee myös opettajia. Ja muistakaa mennä ulos luontoon!

Palautelomake

Lähiluontoterkuin,
Tero Kirjosalo
Korkeasaaren ympäristökasvattaja ja Luontoa lähellä -tapahtuman tuottaja
zoo.arkki(a)hel.fi